Claudicatio intermittens

Patiënten met perifeer arterieel vaatlijden (PAV), met etalagebenen (claudicatio intermittens) als lichamenlijke uiting van de klacht, ervaren pijn tijdens het lopen als gevolg van zuurstoftekort in de spieren van de benen. Looptherapie is de belangrijkste behandeling, naast de behandeling van risicofactoren. Landelijk gezien kon looptherapie tot nog toe alleen worden voorgeschreven in de vorm van een eenmalig mondeling advies van een dokter, ondersteund met een folder.
De ervaring heeft inmiddels echter geleerd dat voor patiënten die pijn ondervinden bij het lopen, veel lopen zonder begeleiding , vaak niet het gewenste effect heeft. Als gevolg van de pijn stoppen de meeste patiënten vroegtijdig en behalen daardoor zelden de mogelijke winst in toename van de pijnvrije loopafstand. Uit onderzoek blijkt dat looptherapie onder begeleiding veel efficiënter is in het verbeteren van de loopafstand. Daarnaast is er een toename van de kwaliteit van leven en een afname in sterfte ten gevolge van hart- en vaatziekten.

Vanuit het AtriumMC is een Regionaal Netwerk Looptherapie opgezet, waarbij fysiotherapeuten patiënten met perifeer arterieel vaatlijden begeleiden bij het 'door de pijn heen lopen'.

Bij de Looptherapie stopt de patiënt niet op het moment dat hij pijn krijgt bij het lopen maar loopt door . Door dit meerdere keren per dag te herhalen, traint de patiënt het lichaam om via kleinere aders voldoende zuurstofrijk bloed naar de benen te pompen

Log in